Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

 

† Πρωτοπρεσβυτέρου Αλεξάνδρου Σμέμαν

Η μετάνοια είναι ηαρχή αλλά και η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία βιώνεται μια αληθινά χριστιανική ζωή. Ηπρώτη λέξη του Χριστού, όταν άρχισε το κύρηγμά Του, ήταν  -μετανοείτε-(Ματθ. 4:17).

Αλλά τι είναι μετάνοια;

Μέσα στο συνωστισμό πουεπικρατεί στην καθημερινή ζωή μας δεν έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε για μετάνοια.Και καταλήγουμε απλώς στο ότι εκείνο που έχουμε να κάνουμε στην περίοδο τηςΣαρακοστής είναι ν' αποφεύγουμε ορισμένες τροφές, να περιορίζουμε τις«διασκεδάσεις», να πάμε στην εξομολόγηση, να δεχτούμε την συγχώρεση από τονιερέα, να προσέλθουμε (μία φορά σ' όλο το χρόνο!) στην Θεία Κοινωνία και μετά από αυτά να θεωρήσουμε τον εαυτόμας τελείως «εν τάξει» μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Αλλά θα πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος γιατον οποίο η Εκκλησία ξεχώρισε αυτές τις επτά εβδομάδες σαν μια ιδιαίτερη περίοδο μετάνοιας καιμας καλεί σε μια συνεχή και επίμονη πνευματική προσπάθεια. Όλα αυτά φυσικά θαπρέπει να έχουν άμεσησχέση με μένα, με την πίστη μου, τη ζωή μου, την ιδιότητά μου σαν μέλος τηςΕκκλησίας.

Έτσι λοιπόν δεν είναιπρωταρχικό μου καθήκον να προσπαθήσω να καταλάβω τι διδάσκει η Εκκλησία μου γιατη Μεγάλη Σαρακοστή; Να προσπαθήσω να είμαι ένας ορθόδοξος χριστιανός, όχι κατ'όνομα μόνο, αλλά στηνίδια τη ζωή;

Στις ερωτήσεις: τι είναιμετάνοια; Γιατί έχουμε ανάγκη από αυτήν; Πως μπορούμε να την βιώσουμε; -Η Μεγάλη Σαρακοστή δίνει απαντήσεις.Η περίοδος αυτή είναι ένα σχολείομετάνοιας στο οποίο κάθε χριστιανός οφείλει να μπαίνεικάθε χρόνο για να καταφέρει να εμβαθύνει στη πίστη του, να την επανεκτιμήσεικαι, αν είναι δυνατόν, ν'αλλάξει τη ζωή του.

Η Εκκλησία μας με τιςδιατάξεις και το πνεύμα της λατρείας της Μεγάλης Σαρακοστής μας μεταβιβάζει το νόημα της μοναδικήςαυτής περιόδου. Είναι μια υπέροχη προσκυνηματική πορεία προςτις πηγές της ορθόδοξης πίστης, είναι μια εκ νέου ανακάλυψη του ορθόδοξου τρόπου ζωής.


Από το βιβλίο «Μεγάλη Σαρακοστή»


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ